5 savjeta za očistiti život





Došlo nam je proljeće, a s njime i pravo vrijeme za detaljno čišćenje svoga doma, ali i života. Donosim vam nekoliko savjeta kako se izboriti s nakupljenim stvarima, zadacima i situacijama koji nam svakodnevno bespotrebno crpe energiju...



1. Kreni s čišćenjem ormara

Jedna od najjednostavnijih stavki. Budimo realni, svi imamo gomilu odjeće koju ne nosimo, a koja nam zauzima prostor u ormaru. Postoje različiti načini da se „riješimo“ viška odjeće – možete napraviti zabavni „buvljak“ s frendicama, podijeliti odjeću ljudima kojima se više sviđa ili im je potrebnija, a ostatak jednostavno odnijeti u Humanu Novu

Već sam pričala o njima kada sam ih posjetila u jednom od svojih videa, ali za sve one koji ne znaju, radi se o društvenom poduzeću koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba,  a sve to kroz proizvodnju i prodaju tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala! Inicijativa koju vrijedi podržati, zar ne? 


2. „Detoksiciraj“ svoje uređaje

Budimo skroz realni - koliko ste se puta izgubili na vlastitoj radnoj površini ili u mapi Preuzimanja? Koliko dugo tražite one dvije aplikacije na mobitelu koje stvarno koristite? Vrijeme je da i to sredimo! Zadatak koji je možda naizgled bez veze, ali je nevjerojatno jednostavan i brzo gotov! 

Počistite ono što vam ne treba, deinstalirajte aplikacije koje vam zauzimaju memoriju i troše bateriju uzalud, „izbacite smeće“ iz koša, posložite dokumente i slike u svoje mape... I gotovo!

Nećete moći vjerovati koliko ćete se bolje osjećati kada ponovno uključite svoje računalo ili uzmete svoj mobitel u ruke i ugledate urednu radnu površinu. A i činjenica što nećete morati gubiti vrijeme i živcirati se jer ne možete naći „baš onaj dokument“ zasigurno će vam uljepšati užurbana jutra. 










3. Nađi rutinu

Koliko god je se brzo zasitimo, svima nam je potrebna određena rutina u životu kako bismo što bolje funkcionirali i što kvalitetnije iskoristili svoje vrijeme. Zato nađite što volite, napišite si raspored stvari koji morate napraviti preko tjedna, ali i raspored za vikend kako bi konačno mogli napraviti sve ono što vas zaista veseli! 

Zašto raspored, zar nije to klišej? Možda i je, ali recimo da uspješno savladate sve poslovne izazove i zadatke toga tjedna... Što je sa stvarima pored posla koje zaista volite? Kad ste zadnji put sjeli i nastavili čitati tu knjigu koja vas zanima ili nastavili učiti svirati instrument koji toliko želite naučiti? Jeste li zadnje vrijeme otišli u šetnju na vama posebno mjesto ili na neki kratki izlet u grad koji strašno želite posjetiti? Jeste li pogledali onaj odličan film za koji već godinu dana govorite da ćete ga pogledati? 

Planiranje je važno i, premda se ponekad čini besmislenim, staviti stvari na papir zaista olakšava život. Živimo u doba kad su nam prekrasni planeri i rokovnici dostupniji no ikad, a ja osobno obožavam Paper & Stuff! Možda će vam za početak biti dovoljan neki sasvim mali blok „To Do“ liste. Kako bilo, ne zaboravite – „planiranje je pola posla“!


4. Izbaci iz života sve nepotrebno

Nakon što smo počistili ormar, svoja računala i mobitele i isplanirali si tjedan, vrijeme je za vjerojatno najtežu stavku – vrijeme je da iz života maknemo sve ono što nam bez razloga crpi energiju. To mogu biti neki „glupi“ predmeti po kući koji nam samo skupljaju prašinu. Vjerujte da ćete jednom, kada očistite svoj prostor i osjetite tu slobodu i veličinu vašeg osobnog prostora, imati ogroman osjećaj olakšanja i naprosto ćete ljepše živjeti u njemu.

Nažalost, onaj još teži dio ove stavke odnosi se na toksične ljude u vašem životu. Ako ste u ovom trenutku, čitajući ovu rečenicu već pomislili na neku osobu – znate što vam je činiti. Nije lako ni jednostavno, ali pomislite samo koliku uslugu pritom činite toj osobi i sebi, ne trošeći energiju i vrijeme na „pogrešne“ ljude, te koliko ćete više iste te energije i vremena imati za one „prave“ ljude, za koje možda do sada niste imali vremena koliko ste željeli. 

Uvijek trebamo biti dobri jer to je najmanje što kao ljudi možemo biti, ali to ne znači da trebamo dopustiti da nam netko oduzima energiju, u nama budi negativne osjećaje, grižnju savjesti i slično. Na kraju dana, nije li najvažnije da smo sretni i okruženi ljudima koje volimo? 






5. Postavi si realne ciljeve

Ovo je jedna od stavki koje se jako rijetko držimo, a možda bi je se najviše trebali držati. Vrlo često si postavljamo ciljeve koje ne možemo ostvariti. Ako ne uspijemo, to dovodi do nezadovoljstva u nama samima jer se osjećamo neuspješnima, a onda često pate i ostali segmenti našeg života. 
Zapamtite da nije svaki neuspjeh zapravo neuspjeh. Nekad se radi o tome da još trebamo učiti i rasti, nekad se radi o lošem planiranju, a nekad stvari jednostavno nisu bile za nas, iako mi to možda u tom trenutku i ne shvaćamo.

Ako nešto volite, „zagrizite“ i ne odustajte od toga, ali nemojte pritom postavljati ciljeve poput „Postat ću direktor/ica za 3 mjeseca!“. Vjerojatno nećete, ali možete se umjesto toga zapitati „Što bih još trebala i mogla naučiti i napraviti u sljedeća 3 mjeseca kako bih jednog dana postala direktorica?“! Zvuči jednostavno, zar ne? A toliko često zaboravljamo na to da rezultati u životu ne dolaze preko noći.



Outfit
Vesta - Tom Tailor
Haljina - Stradivarius
Čizme - Stradivarius
Ogrlica - Zara




Tekst : Matea Frajsberger, Marija Bionda
Photo : Tea Dalić 

Comments