ZA ZABRANU uporabe pirotehničkih sredstava tokom cijele godine !




Kao što svi koji me prate već znaju, apsolutni sam protivnik pirotehničkih sredstava. Čvrsto vjerujem da smo svi svjesni koliku opasnost pirotehnička sredstva predstavljaju za ljude, ali i životinje, koliki strah i paniku u životinjama izazivaju, ali u konačnici i koliki su gubitak novaca. Teško mi je prihvatiti da je i danas, kada je svijest o štetnosti pirotehničkih sredstava na znatno višem nivou, i dalje od 27. prosinca do 1. siječnja dopuštena njihova upotreba. Ipak, svi smo svjedoci da se petarde bacaju tijekom gotovo cijele godine – rijetko koja proslava, svadba, utakmica, prolaze bez toga, čime se itekako krši zakon. A životinje toliko bolje od nas čuju i toliko bolje vide – možete li zamisliti kolika je to buka, koliko snažniji bljeskovi i kako utječe na životinje koje ne razumiju što se događa? 





Dr. sc. Irena Petak, dipl. ing. biol. koja se bavi ponašanjem i dobrobiti životinja već više od 20 godina, na svojoj stranici ARGOS napominje kako su petarde velika prijetnja, kako kućnim ljubimcima, tako i divljim životinjama koje su uznemirene, osjećaju stres, strah, tjeskobu i paniku. Životinje su zbunjene, ugrožavaju svoje živote često istrčavajući na prometnice. Dim koji pucanjem pirotehničkih sredstava nastaje može uzrokovati oštećenja dišnog sustava ptica. Kemikalije i dijelovi petarde zagađuju okoliš, a time ponovno ugrožavaju brojne životinje koje izlažemo opasnosti da iste te dijelove progutaju. Buđenje životinja iz zimskog sna, koje je također samo jedan u nizu rizika, može imati drastične posljedice po životinje. 
Iz svih ovih razloga, cilj je udruge Prijatelji životinja zabrana petardi tijekom cijele godine.



NAPOKON JE DOŠLO VRIJEME DA VI NAPRAVITE PROMJENU !

Uključite se u javnu raspravu i na taj način doprinesite Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, koje traje od 8. siječnja do 7. veljače 2020.


Na stranici Prijatelji životinja pronađite sve upute koje vam trebaju : LINK



Ovdje pročitajte upute o otvaranju korisničkog računa na stranici eSavjetovanje : LINK
( jako je jednostavno, trebat će vam svega 1 minuta, ali napravit ćete puno )
Doslovno vam trebaju osobni podaci, oib, mail.. 
Kao kad otvarate račun na društvenoj mreži ! 




Ovdje pronađite sve argumente za zabranu uporabe pirotehničkih sredstava koje su izradili Prijatelji životinja : LINK






Danas postoje tihi vatrometi, uz današnju tehnologiju mogu na brojne načine koristiti različita svjetla i slično koja mogu biti alternativa takvom slavlju, a bez da se šteti životinjama, odluka da su pirotehnička sredstva dozvoljena i u periodu kada se ništa ne slavi, meni ostaje nejasna.
Zato vas ovim putem molim da se uključite, da dignete glas za stvari koje su vama važne i izvodjite par minuta vremena... ne samo za životinje, već i za djecu, za starije sugrađane, za okoliš, za SEBE !


Ako imate bilo kakva pitanja, molim vas da mi se javite na mail, na Instagram, tu sam...
Zajedno možemo napraviti puno !


HVALA VAM <3



Neke statistike...
Zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima u zadnjih pet godina 128 osoba zadobilo je tjelesne ozljede, od čega 66 teške tjelesne ozljede, a jedna je osoba preminula
2017. godine u Europska Unija uvezla je 110 tisuća tona vatrometa, što je vrijednost od 261 milijun eura
Svake se godine od pirotehničkih sredstava nakupi 50 tona smeća


Pozitivni primjeri!
Irska je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3
U Švedskoj petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe
U Belgiji se korištenje petardi kategorije F3 smatra kaznenim djelom
Kina, iz koje petarde potječu, zabranila je njihovo korištenje u periodu Nove godine



Ovdje ostavljam i video koji sam snimila u sklopu projekta '' Mala promjena čini veliku razliku ''





Comments