Putovanje u Budimpeštu - Što posjetiti?





Ove sam godine imala priliku ponovno posjetiti Budimpeštu, glavni grad Mađarske. Posebna, prekrasna Budimpešta, „Pariz istoka“ kako je neki nazivaju, ponovno me oduševila svojom ljepotom i vještim spojem povijesti i modernosti.




O Budimpešti...
Budimpešta je glavni politički, industrijski, trgovački i prometni centar Mađarske, a broji oko 1,7 milijuna stanovnika, što je gotovo duplo više od Zagreba! Budimpešta kao jedan grad nastala je 1873. godine i to spajanjem tri dijela – Budima i Starog Budima, s desne obale Dunava, te Pešte, s lijeve obale.
Budimpešta je danas, nakon svoje burne povijesti, obilježena brojnim i različitim kulturama koje su proizašle iz doticaja s Keltima, Rimljanima, Hunima, Mađarima, Turcima i Austrijancima. 
Zanimljivo je i da je grad s najviše termalnih izvora na svijetu, pa tako ima preko 50 termalnih kupališta i lječilišta s mineralnim i ljekovitim vodama. Najveće terme s ljekovitom vodom Szécheny u Europi (s čak 21 bazenom) nalaze se upravo tamo, nedaleko Trga heroja.





Što posjetiti u Budimpešti?

PARLAMENT
Zgrada parlamenta u Budimpešti izgrađena je u neogotičkom stilu. Danas je to treći najveći parlament na svijetu, čemu svjedoči činjenica da samo jedna stepenica u njemu ima 20 kilometara! Jedna je od zanimljivosti vezanih uz parlament i to da se tamo nalazi i kruna svetog Stjepana.






RIBARSKA TVRĐAVA (HALÁSZBÁSTYA)


Jedno od mjesta s kojeg se proteže najljepši pogled na Dunav i Peštu zasigurno je Ribarska tvrđava. Bajkovito se zdanje sastoji od čak 7 tornjeva, gdje svaki toranj predstavlja jedno mađarsko pleme od kojih je nastao mađarski narod.





LANČANI MOST (SZÉCHENYI LÁNCHÍD)
Još jedan od najvažnijih, a zasigurno i najpoznatijih atrakcija Budimpešte je i Lančani most, koji je prvi povezao Budim i Peštu. Uz njega se veže i zanimljiva legenda – navodno je grof Istvan Széchenyi, koji je most dao izgraditi, prije otvaranja 1849. godine izjavio da će se baciti u Dunav ako netko na njemu pronađe grešku. Njegova je kćer uočila kako kipovi lavova na mostu nemaju jezik, nakon čega se grof, održavši obećanje, zaista bacio s mosta.


CITADELA
Citadela se nalazi na vrhu Gellertovog brda, najviše točke s koje se pruža prekrasan pogled na cijelu Budimpeštu! Citadelu su izgradili austrijski generali, pa se ona stoga smatra „najmrskijim“ spomenikom u Budimpešti. Uz nju nalazi se i impresivan, 14 metara visok spomenik Oslobođenju, podignut u čast oslobođenja Budimpešte od nacista.


TRG HEROJA
Trg heroja posvećen je vođama ranije spomenutih sedam plemena zaslužnih za osnivanje Mađarske. Jedan je od najljepših trgova Europe, a cijeli je trg pod zaštitom UNESCO-a. Na njemu se nalaze spomenici 14 velikih mađarskih kraljeva i nacionalnih junaka, te spomenik arkanđelu Gabrijelu.





BAZILIKA SV. IŠTVANA/STJEPANA (SZENT ISTVÁN BAZILIKA)
Bazilika svetog Stjepana najveća je crkva u Budimpešti, a građena je gotovo pola stoljeća zbog urušavanja 1868. godine. Nanovo je izgrađena iz temelja i dovršena tek 1905. godine. Osim što se s kupole proteže prekrasan pogled na grad, ova crkva čuva i jednu neobičnu relikviju – desnu ruku prvog mađarskog kralja Stjepana!


BUDIMSKI DVORAC
Budimski dvorac dao je izgraditi hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. kao rezidenciju mađarskih kraljeva. Prvi dijelovi dvorca datiraju još iz 1265. godine, a u samom se dvorcu nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte, kao i zatvorena dvorišta i terasa koja dvorac povezuje s ranije spomenutom Ribarskom tvrđavom. Pored toga, dvorac je poznat po još jednoj zanimljivosti – u njemu je, naime, 14 godina bio zatočen i Vlad Tepeš, poznatiji kao Drakula.



Kamo izaći?

NEW YORK PALACE HOTEL
New York Palace Hotel luksuzni je hotel koji obavezno morate posjetiti. Proglašen jednim od najljepših lokacija u Europi -  i definitivno se moram složiti! Uz prefinu hranu i poseban doživljaj samog boravka u hotelu, nije nam smetala niti velika gužva oko nas. No, budući da gužve znaju biti zaista velike, nije na odmet rezervirati stol ranije. 





SZIMPLA KERT
Neobičan i zanimljiv Szimpla Kert bar nalazi se u ulici Kazinczy, poznatoj po nazivu „Ulica kulture“. Izvrsna ponuda hrane i pića, ali i brojne projekcije filmova, živa glazba i slično, zasluženo su mu osigurali titulu najomiljenijeg mjesta u ulici. Definitivno jedna od lokacija koje se ne smiju propustiti!






KARAVÁN
Još jedan razlog za posjetiti ulicu Kazinczy je i Karaván – meni najdraže mjesto za super klopu u Budimpešti! Uz ležernu atmosferu i odličnu hranu, sigurna sam da ćete se i vi poželjeti vratiti na ovo mjesto.



FOR SALE PUB
For Sale Pub zasigurno je jedan od najzanimljivijih pubova ikad! Osim što je odlično mjesto za ležeran izlazak, poseban je po tome što se na svakom stolu poslužuje besplatan kikiriki, a nakon što ga počistite koru bacate na pod! Osim toga, na zid možete postaviti što god želite, pa je tako čitav pub prekriven papirima – najčešće ljudi ostavljaju svoje vizitke ili porukice kao što su „I was here“, ali moguće je pronaći sve od malenih zastava, kutija cigareta, slika i slično. 





SZIGET FESTIVAL
Sziget festival jedna je od stvari koju svatko treba doživjeti, a ja sam imala tu priliku 2017. godine. Festival je započeo 1993. godine kao studentski događaj, a s godinama je prerastao u jedan od najvećih i najpoznatijih europskih glazbenih festivala. Odvija se tjedan dana u kolovozu svake godine, a uz poznata imena kao što su Ed Sheeran, Mackelmore, Post Malone, Rihanna, Dua Lipa i drugi, godišnje u Budimpeštu privuče preko 500.000 ljudi! 




Ostale zanimljivosti...

Elvis Presley počasni je građanin Budimpešte!
Uz skulpturu Anonymusa koja se nalazi nasuprot dvorcu Vajdahunyad, veže se zanimljiva legenda. Kip, naime, u ruci drži pero sa sjajnim vrhom za koje se vjeruje da će vam, ako ga dotaknete, dati inspiraciju i dar pisanja!
Palinka je tradicionalna mađarska rakija. Postoje različite vrste, a piće je dosta jako pa ne preporučujem pretjerivanje. 
Starije generacije u Mađarskoj ne kucaju se čašama kad nazdravljaju! To se smatra vrlo neprimjerenim, a razlog leži u povijesnim događanjima. Naime, svaki put kad bi Austrijanci ubili nekoga od Mađara, učinili bi upravo to – kucnuli se čašama.
Rubikova kocka potječe iz Mađarske – izumio ju je 1974. godine mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik.
Metro u Budimpešti jedan je od najstarijih sustava podzemne željeznice u svijetu! Ima ukupno 52 postaje i 38,2 kilometra tračnica, a svaka postaja ujedno je i mali muzej sa slikama i informacijama za one znatiželjne. Dnevno preveze oko 830.000 putnika, te se od 2002. godine nalazi pod zaštitom UNESCO-a!


A za više sadržaja iz Budimpešte , pogledajte moje YouTube videe !


















Comments