Putovanje u Beč - što posjetiti?




Prošli mjesec posjetila sam Beč po peti put u svome životu. Iako sam mislila da sam sve ''važno'' već vidjela, ovaj grad me opet iznenadio !
Bogata kultura, povijest, odlični muzeji i noćni život... s razlogom je proglašen drugim najboljim tj. najpogodnijim gradom za život na svijetu !


Beč je glavni grad Austrije koji broji preko 1.800,000 stanovnika. Smješten je na divnom Dunavu i nekada je bio glavno središte Austro Ugarske. Osim velike povijesti Beč je danas grad kulture, muzeja, ali i glazbe, jer su upravo tamo većinu života proveli Mozart i Beethoven.


Znamenitosti koje morate posjetiti kada dolazite u ovaj grad su definitivno :
Stephansdom ( katedrala ), Dvorac Shonbrunn, Hofburg ( kraljevska palača ) , Rathaus ( gradska vjećnica ), Opera, dvorac Belvedere, muzej Albertina.
Moja preporuka je da ovisno o vlastitim interesima istražite muzeje i posjetite ih sukladno tome.
Kao što sam već rekla, doslovno svaki muzej koji možete zamisliti postoji u Beču, i neće vam biti dovoljan vikend da sve pogledate !


U postu ispod, pogledajte neke od mojih preporuka što raditi i koja mjesta posjetiti, a na samom kraju pogledajte i vlog koji sam snimila za vrijeme svog posjeta.





PRATER ZABAVNI PARK

Ako imate vremena za zabavu i dobar provod moja preporuka je definitivno Prater!

Prater je zabavni park smješten nedaleko od samog centra Beča ( svega par stanica vožnje podzemnom ). Ovaj zabavni park nedavno je proslavio čak 250 godina postojanja, a godišnje ga posjeti preko 4 mil. ljudi. Također poznati bečki Riesenrad smješten je upravo u parku, visok je skoro 65 metara, i najstariji je ''kotač' na svijjetu koji još radi :)

 Ulaz u sam park je besplatan, jedino se vožnje naplaćuju ( od 3 eura nadalje ). Ako pak i niste adrenalinski  tip, svejedno posjetite ovo mjesto, uživajte u bojama parka kad se sunce krene spuštati i popite koju pivu ili pojedite nešto u restoranima smještenim u sklopu parka !





SIGMUND FREUD MUZEJ

Za sve ljubitelje psihoanalize, ili pak Freuda i njegovog učenja moj prijedloj je posjet njegovom muzeju. Do sada ga nisam imala prilike vidjeti, pa sam ovaj put iskoristila za to .

Cijena ulaznice je 9 eura za odrasle, ali djeca i studenti imaju popust !
Ovdje možete vidjeti i čuti sve što vas zanima o ovom austrijskom neurologu i ocu psihoanalize. Od namještaja, negovih osobnih predmeta, čak i video snimaka... Definitivno cool mjesto za posjetiti.






RUBY MARIE HOTEL

Djevojke i ja odlučile smo se smjestiti u divni Hotel Ruby Marie koji se nalazi na samom vrhu Mariahilfer Strasse, tj u samom centru grada. Ovaj urbani hotel ima sve što možete poželjeti... Sobe sa pogledom na grad, rooftop bar koji radi cijelo vrijeme, odličnu hranu, mogućnost posudbe električne gitare, čak i kino program svaku večer !

Ako posjećujete Beč, imate moju preporuku za hotel, cijena je prosječna, ali za nju dobijete puno puno više :)




JUSTIZPALAST ( PALAČA PRAVDE )

Ova divna neorenesansna palača mora biti na vašem popisu kada putujete u Beč. Većina turista ne zna da se unutra može ući , razgledati, čak i napraviti nekoliko fotografija...  a gužve nikad nema .Pripremite se na strogu kontrolu, međutim kada uđete unutra, doživjet ćete Beč na potpuno drugi način. Danas se unutra nalazi državno odjvetništvo i sud tako da budite tihi kada obilazite!





Još neke od zanimljivih lokacija za posjetiti u Beču :


Bečki kanalizacijski sustav

Da upravo tako, cijeli jedan podzemni svijet smješten je ispod samog centra Beča. U ono vrijeme ovaj je kanalizacijski sustav bio jedan od kompleksnijih na svijetu, a svoju popularnost dobio je kada je Orson Wells tamo snimao film.
Prije nego što želite posjetiti ovo zanimljivo mjesto, rezervirajte svoju turu kod lokalnog vodića ili na internetu. Ture su moguće uz prethodnu najavu i održavaju se na engleskom jeziku !


Palmenhaus

Ako ste pak ljubitelj prirode i leptira, rezervirajte svoju kavu ili večeru na ovom predivnom mjestu ! Ovaj je predivni staklenik izgrađen 1822 godine, bio je u vlasništvu austrijskih vladara, a iz njega se pogled pruža na prekrasne vrtove Hofburga. Petkom navečer ovdje se pušta živa muzika tako da ćete imati priliku plesati među biljkama.. cool iskustvo !


Hotel Sacher Cafe

Sat vremena svoga dana obavezno izdvojite za posjet ovom divnom hotelu i caffe baru .
Osim što tamo možete popiti kavu, naručite i komad originalne Sacher torte.. a uz sve to , uživajte u divnom ambijentu, ili pak sjednite na terasu sa pogledom na Operu !
Osim Sacher torte, ovaj kafić nudi i preko 20 vrsta kave .




Savijeti i zanimljive činjenice :

- obucite udobne tenisice i krenite razgledavati grad pješice. Doslovno svaka ulica ima neku od znamenitosti tako da ćete uživati gdje god krenete. Ako pak niste fan pješaćenja, Beč ima jedan od boljih metro sistema u Europi. 24-satna karta stoji 8 eura, a koristiti ju možete i za bus i za tramvaj.

- Beč je jedan od hladnijih europskih gradova, tako da i kad je jako toplo očekujte vjetar i uvijek sa sobom nosite neku jaknicu ili gornji dio trenirke

- velika većina Hrvata, Srba i Bošnjaka radi i živi u Beču, stoga se nemojte iznenaditi ako ćete razumijeti svaku drugu osobu na ulici ( pazite što i kako komentirate, hehehe )

- osim Sacher torte, obavezno kušajte Wiener Schnitzel ili pak kobasice.. moja preporuka je Kasekrainer , kobasica punjena sirom, a možete ju naći na štandovima na svim većim trgovima

- Vienna Pass je ulaznica za više od 60 najvažnijih atrakcija u gradu... svoju možete rezervirati online, a cijene kreću već od 13 eura

- croissant je izmišljen i vuče korijene upravo iz ovog grada.
 1770-ih godina Maria Antoinette je dovela ovu slasticu u Francusku. Tamo su napravljene manje izmjene i nastalo je pecivo kakvo znamo danas !

- PEZ bomboni su su iz Beča. U početku su bili u varijanti mentol bombona koji su služili za loš zadah od pušenja.. kasnije su dodani ostali okusi.

- u Beču pravo glasa dobivate već sa 16 godina, dok se vozački može polagati tek sa 18

- u Beču se godišnje održi više od 300 svečanih balova




Ovo je samo dio lokacija i atrakcija koje možete vidjeti u glavnom gradu Austrije... znam da dosta toga nisam pokrila, ali htjela sam vam pokazati neku svoju perspektivu i pričati vam o mjestima koja možda nisu toliko poznata !

Prvi slobodni vikend iskoristite za posjet ovom divnom gradu... Iako većina njih posjećuje Beč tokom zimskih mjeseci i za vrijeme Adventa, moja preporuka e proljeće.. jer tada ovaj prekrasan grad baš procvjeta !



Comments

  1. Attracted by your blog content, like your blog, thank you for sharing.
    (づ ̄3 ̄)づ╭❤~
    homecoming lace closure luxhairshop

    ReplyDelete
  2. I have read your excellent post. This is a great job. I have enjoyed reading your post first time. I want to say thanks for this post. Thank you. minitool partition wizard license code

    ReplyDelete
  3. Thanks for the helpful article, it gives me a lot of good information:
    Chuyenhangvevietnam.com là đơn vị cung cấp tới khách hàng những dịch vụ như: vận chuyển xe ô tô, vận chuyển xe máy Bắc Nam, cho thuê xe tải, vận chuyển container giá rẻ,... với chất lượng tốt nhất, nhanh nhất và chi phí rẻ nhất.

    ReplyDelete

Post a Comment