MOGU SVE !



Ovaj članak posvećujem divnom projektu pokrenutom od strane moje drage prijateljice Ane Tvrdeić, zajedno sa Alisom Šćukanac i Anjom Mihaljević.
Ova divna priča nam dokazuje da se mlade osobe ne bave samo modom, šminkom i izlascima, već svoje vrijeme posvećuju nećem bitnijem i uključuju se u rad na nećemu što svi mi uvijek nekako zaboravimo!

www.mogusve.org je stranica koja promiče uključenost osoba s invaliditetom u društvo s posebnim naglaskom na mlade i studente Zagrebačkog sveučilišta, odnosno na stvaranje zagrebačkog društva jednakih šansi. 

Njihov  rad i projekte možete provjeriti na stranici:






U kratkom razgovoru, djevojke su nam ispričale:

„Ovo je mnogo više od običnog projekta za ocjenu. Na ovu ideju potaknuo nas je loš tretman osoba s invaliditetom medijima. Smatramo da se osobe s invaliditetom ne trebaju samo prikazivati kroz njihove nedostatke ili kao nemoćne kroz različite humanitarne akcije već se treba koncentrirati na njihova postignuća- i naravno na ono što mogu“, rekla je Anja, jedna od voditeljica projekta.
Da osobe s invaliditetom zaista mogu sve, djevojke su odlučile pokazati na primjeru svoje prijateljice, Lane Posarić, koja je osoba s invaliditetom, ali u isto vrijeme bez ikakvih prepreka studira, izlazi s prijateljima i radi sve što i druge mlade osobe. Ona je, smatraju, pravi primjer onoga što svojom kampanjom i radom žele poručiti svijetu: a to je da treba poraditi na percepciji osoba s invaliditetom, posebno mladih i stvoriti društvo jednakih šansi.



„Planiramo veliku kampanju, surađujemo i komuniciramo s velikim brojem udruga. Također, snimit ćemo i promotivni video koji će javnosti prenijeti naše ideje. Ljudi nam se svakodnevno javljaju sa zanimljivim pričama“, dodala je Alisa, također voditeljica projekta, ali i savjetnica za odnose s javnošću.
Djevojkama se pred nekoliko dana javio otac mladog dječaka s invaliditetom, koji prati i voli politiku, a one su se brzo bacile na posao i odlučile ga spojiti s nekim od studenata sa svojeg Fakulteta političkih znanosti, čiji studenti sigurno neće propustiti priliku da pričaju o svojoj omiljenoj temi.
„Svjesne smo da postoje i negativne priče. Mi ih ne ignoriramo, mi se samo za razliku od drugih kanala komunikacije koncentriramo na pozitivnu stranu kako bi potaknule nužnu promjenu.“, rekla je Ana, voditeljica i dizajnerica njihove web stranice.
Djevojke su u svojih prvih tjedan dana doživjele različita iskustva- neka pozitivna- poput seminara udruge „Zamisli“ o mobilnosti mladih, te pozitivnih kontakta s udrugama, ali su se susrele i s  teškim pričama, poput one njihove kolegice s Fakulteta političkih znanosti koja ima otežano studiranje radi višegodišnjeg liječenja nakon prometne nesreće. Kolegica se nakon deset godina ponovo vratila na studij i sad joj nedostaju neke informacije o njezinim pravima i mogućnostima.
„Baš takvim osobama možemo pomoći, pogotovo u vidu pružanja informacija koje vjerojatno nisu mogle pronaći, savjetovanja o njihovim pravima i povezivanja s profesorima i onima koji im na fakultetu mogu pomoći“, za kraj je dodala Anja.  


Ovaj divni projekt svakako je vrijedan podrške, stoga, ako imate malo vremena podržite i lajkajte njihovu Facebook stranicu  na slijedećem linku:



Hvala unaprijed :)

Pusa,

Matea





Comments

Post a Comment